
نوآوری، تنها راه پیروزی است…
“استیوجابز”
امروزه، دنیای کسبوکار به سرعت در حال تغییر است و سازمانهای امروزی با چالشهای متعددی مواجهند؛ چرا که باید همگام با تغییرات پیش روند. از این جهت، ایجاد سازمان نوآور در دنیایی که سرعت تغییرات فناوری در آن بسیار زیاد است، شرط حیاتی برای بقا در دنیای کسبوکار محسوب میشود. عدم توجه به نوآوری و یا عدم آگاهی کافی در خصوص ایجاد و گسترش نوآوری در سازمان، یکی از دلایل مهمِ شکست کسبوکارها است.
نوآوری سازمانی، همانند هر موضوع دیگری در سازمانها نیاز به برنامهریزی، سازماندهی و نظم دارد و نیازمند آموزش و نظارت مستمر است تا اطمینان حاصل شود که سازمان شما از تمام تواناییها و ظرفیتهای خود برای نوآوری، نهایت بهره را میبرد. با توجه به موارد ذکر شده و اهمیت نوآوری سازمانی، در این نوشتار قصد داریم به مهارتها و مواردی اشاره نماییم که باید به منظور ایجاد نوآوری سازمانی بر روی آنها تمرکز کنید و از طریق آنها میتوانید میزان پیشرفت خود را در این مسیر اندازهگیری نمایید. پس با ما همراه باشید…
- فرهنگ سازمانی
چگونه میتوانید همکاران و اعضای تیم کاریتان را به همکاری بیشتر و بیان نظرات و ایدههایشان بدون هیچگونه ترسی، تشویق نمایید؟ توجه به فرهنگ سازمانی، از این جهت اهمیت دارد که میتواند حمایتی یا سختگیرانه باشد. توجه به نوع فرهنگ سازمانی، حاکی از اهمیت و ارزش نوآوری سازمانی است و تشویق و تقویت آن را در فرهنگ سازمانی یادآور میشود.
-
رهبری
آیا رهبران سازمان شما، طرفدار نوآوری و تغییرات مثبت هستند؟ آیا از ایدههای نو، حمایت میکنند یا در برابر تغییرات از خود مقاومت نشان میدهند؟ تمامی عناصر سازمان، حیات خود را از رهبری میگیرند. بنابراین، بسیار اهمیت دارد که رهبر سازمان فضای نوآوری را برای کارکنان فراهم آورد و در مقابل تغییرات منعطف عمل نماید.
-
تعهد شغلی
تعهد شغلی و اعتماد سازمانی، اساس به اشتراک گذاشتن ایدههای کارکنان در سازمان است. در واقع، سازمانی در مسیر نوآوری موفق عمل میکند که کارکنانش در قبال سازمان احساس تعهد و مسئولیت نمایند و با اعتماد به سازمان، ایدههای نوآورانهی خود را با آنان به اشتراک بگذارند.
-
مهارت کار تیمی و ذهنیت
آموزش و برقراری ارتباط با کل اعضای تیم، از اهمیت ویژهای برخوردار است. شما باید به کارکنانتان فرصت ابتکار و تفکر را بدهید و در این زمینه، بستری امن و آرام برای آنان فراهم آورید. همچنین باید برای توسعه و ارتقاء مهارتهای کارکنان ارزش قائل شوید و فضای ارتقاء مهارتهایشان را برای آنان فراهم نمایید.
-
همکاری
همکاری و تعامل پایه و اساس نوآوری سازمانی است. به عنوان یک سازمان نوآور باید بکوشید تا بین کارکنان بخشهای مختلف، ارتباط مؤثر و سازنده برقرار نمایید تا آنها بتوانند از نظرات و تجارب یکدیگر بهرهمند شوند. به طور کلی، اگر به دنبال نوآوری سازمانی هستید؛ باید بکوشید که تا حد امکان برقراری ارتباط را بین اعضای تیم، تسهیل نمایید.
- روندهای نوظهور
دنیای کسبوکار و به طور کلی جهان، به سرعت در حال تغییر است؛ شما برای همراهی با روندهای جدید و پاسخ به تغییرات چه برنامهریزیهایی کردهاید؟ آیا سازمان شما آمادهی مواجهه با نوآوریها و فناوریهای جدید است؟
- اهداف و پیگیری
اینکه شما به دنبال نوآوری سازمانی هستید؛ بسیار ارزشمند است اما قبل از هر چیز باید بدین سؤال پاسخ دهید که چگونه میخواهید دستیابی به اهدافتان را اندازهگیری نمایید؟ آیا برای سنجش و اندازهگیری میزان پیشرفت نوآوری کسبوکارتان، شاخصی (KPI) تعیین کردهاید؟ تعیین شاخص برای اندازهگیری میزان دستیابی به اهداف نوآورانه، بسیار مهم است.
- احساس مسئولیت
آیا اعضای تیم کاری شما از عملکرد خود گزارشی ارائه میدهند؟ آیا نتایج افکار نوآورانه خود (اعم از پیروزی یا شکست) را با سایر همکارانشان به اشتراک میگذارند؟ آیا پذیرای انتقادات و پیشنهادات هستند و به منافع جمعی میاندیشند؟
- پیادهسازی
اجرا و پیادهسازی شالودهی نوآوری سازمانی است. اگر اعضای تیم کاری شما ایدههای بسیار خوبی داشته باشند اما آنها را به مرحلهی اجرا در نیاورند؛ هرگز نمیتوانید با شرکتهای رقیب به رقابت بپردازید. عمل کردن، تفاوت بین برندگان و بازندگان کسبوکار را مشخص میکند.
- نوآوری باز
نوآوری باز، بدین موضوع میپردازد که شما باید پا را فراتر از مرزهای سازمانیتان بگذارید و نوآوری سازمانیتان را به افراد، موضوعات و محلهای خاص منوط نکنید و با این رویکرد پیش روید که نوآوری را میتوان در همه افراد، در همه محلها و همه موضوعات جستجو نمود. در واقع، نوآوری باز بر فراگیری و اجتماعی شدن نوآوری تأکید بسیاری دارد.
نگارش و ترجمه: مینا کاظمیان
منبع: innovationmanagement.se